2012 m. kovo 5 d., pirmadienis

Juridinis ar fizinis asmuo

Kuriant savo verslą, dažnai būna labai sunku išsirinkti tinkamą jo organizavimo formą – žmonės tiesiog pasimeta tarp daugybės terminų. Žinoma, vis tik yra keletas, pasirenkamų dažniausiai – tai Uždaroji akcinė bendrovė (UAB) ir Individuali įmonė (IĮ). O kuri palankesnė Jums? 

Individuali įmonė. Tai viena iš populiariausių verslo organizavimo formų Lietuvoje, kuri yra nesudėtinga ir, palyginti su kitomis, itin nebrangi. Ji turi juridinio asmens statusą, todėl savininkas turi teisę į visą uždirbtą pelną, bet nesėkmės atveju jis atsako visu savo turtu. Tai yra bene pagrindinis šios verslo formos trūkumas. 

Uždaroji akcinė bendrovė. Taip pat juridinis asmuo. Jos akcijomis negali būti viešai prekiaujama (jų negali įsigyti pašaliniai žmonės, priešingai nei AB). Įkurdami UAB, Jūs nerizikuojate savo asmeniniu turtu, kas yra labai didelis privalumas, mat nesėkmės atveju iš Jūsų nebus atimtos paskutinės kojinės. Tačiau bendrovės įstatinis kapitalas turi būti ne mažesnis nei 10 000Lt, joje negali būti daugiau nei 250 akcininkų. 

Abu atvejai yra gana rizikingi. Individualioje įmonėje yra galimybė netekti savo turto, be to, vienam pradėti yra labai sunku. Šiuo atžvilgiu UAB yra pranašesnė, juk ne veltui sakoma: „Dvi galvos geriau nei viena“. Tačiau čia rizikuojate likti nesuprastas, gresia konfliktai su kitais akcininkais.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą