2014 m. balandžio 28 d., pirmadienis

Svajok apie didelį verslą - pradėk nuo mažų žingsnelių

Imtis verslo visada pavojinga dėl tokioje veikloje slypinčių rizikų. Tačiau jas galima sumažinti vadovaujantis kruopščiu planavimu ir mažais žingsneliai judant pirmyn.

Prieš keletą metų, kai dar buvau reklaminių skelbimų sudarinėtoju, turėjau tokią klientę, kuri siūlė virtualius pagalbos metimo rūkyti kursus (telefonu ar tiesiogiai „online“). Ji jau buvo dirbusi pranešėja kitose kompanijose, tačiau pamatė tam tikrą laisvą nišą ir nutarė ją užpildyti ją.


Jai puikiai sekėsi ir atrodė, jog jos sėkmė iš tiesų garantuota. Pradėjusi mokymus eksperimentiniuose susitikimuose, ji pasamdė mane, nes norėjo geriausio būdo surasti savo klientą ir pritraukti jį. Ji iš tiesų siekė sukurti automatizuotą internetinę kampaniją, kuri vežtų tokio verslo idėją toliau.

Tuo metu tokių online mokymų įrankių buvo labai nedaug. Tačiau aš jai patariau neatmesti galimybės naudotis nemokamais vaizdo konferencijų, automatinio elektroninio pašto įrankiais. Taip ji galėtų stebėti kaip jos kursų lankytojai atlieka tam tikras užduotis.

Toks dalykas nėra nei sudėtingas, nei reikalauja kažkokių didelių investicijų. Tačiau jei jai verslas padėtų augti ir plėstis, rankinis visų procesų valdymas paprasčiausiai taptų nebeįmanomas. Todėl reikėjo galvoti apie automatizuotą “online”sistemą.

Mes abu sutarėme, jog toks planas turi ateitį. Netrukus ji atėjo pas mane sakydamas, jog žada investuoti 25 000 litų į savo veiklą - už tokią kainą jai žadėjo sukurti interneto svetainę su minėta sistema.

Aš iškart neigiamai įvertinau tokius planus, nes pradžiai reikėjo išanalizuoti, kokia tai sistema, kiek kainuos įmonės steigimas, sistemos išlaikymas, kitos galimos klaidos ir t.t. Juolab, kad tie 25 000 litų buvo beveik visas disponuojamas kapitalas....Tačiau ji norėjo savo verslo čia ir dabar.

Koks rezultatas? Ogi toks, jog netrukus ji liko be pinigų ir ties bankroto riba. Kad būtų išlaikytas interneto puslapis nutarta paimti paskolą iš banko. Blogiausia, jog toks sprendimas dar labiau pablogino jos situaciją...

Dabar aš tikrai žinai, jog norint sukurti kažką didelio, reikia atsargiai ir svarbiausia po truputį investuoti ir tikrinti, ar tai pasiteisina. Aš netikiu greitu ir sėkmingu stambiu verslu.

Svarbiausia yra motyvuotai viską skaičiuoti ir įvertinti. Jei jau planuoji kažką didelio ir stambaus, būk pasirengęs ir pralaimėti...

Štai kaip aš veikiu (galbūt kam nors padės):

1. Turint idėją, geriausia ją pradėti testuoti pasakojant apie ją kitiems. Susitikimuose, neformaliuose pasibuvimuose. Tikslas yra įvertinti, ar gaunamas pakankamas atsakas į mano idėjas (didesnis nei vidutinis susidomėjimas). Jei taip, tada eina kitas žingsnis- pradedu rengti viešus kalbėjimus ta tema, ir jeigu tai susilaukia dėmesio- išleidžiu elektroninę knygą. Būriu į kūrybinius seminarus (workshop‘us).

2. Jeigu workshop‘ai sėkmingi, įrašau audio seminarų medžiagą ar kaip nors kitaip virtualiai pristatau savo produktą- savo mokymų turinį ir tikslą.

3. Jeigu ir tai pasiteisina, tada plėtoju virtualių mokymų programą ir stebiu, kas labiausiai sekasi, kas nesulaukia populiarumo. Tačiau šiame žingsnyje dar neinvestuoju didesnių sumų į reklamos kompaniją platesnėms rinkoms.

4. Visada ieškau pigesnių arba nemokamų įrankių savo tikslams siekti. Jų yra daug: nuo automatinių elektroninio pašto sistemų, Facebook iki paprastų internetinių puslapių. Na ir galų gale, jei matau akivaizdžią naudą ir paklausą, tada solidžiai investuoju į visus šiuos informacinius kanalus, kuriu aplikacijas išmaniesiems įrenginiams ir t.t.

Čia tikrai nesudėtinga sistema, ir ja naudojantis tu:

* matai, jog investuoti reikia pradžiai tik kelis šimtus, ar kelis tūkstančius, tačiau einant tokiu keliu tikrai nebus šokas ir asmeninis bankrotas jei ir nepasiseks. Iš kitos pusės- juk galima tikėtis ir geriausio- keli šimtai turi tendenciją išaugti iki kelių dešimčių ar šimtų tūkstančių.

* turi galimybę stebėti savo idėjos, produkto paklausą, raidą ir visus reiškinius dar neinvestavęs krūvos pinigų, todėl gali atitinkamai reaguoti į aplinką.

* toks atsargumas suteikia didesnę galimybė, jog tau pasiseks.

Taip, žinau, daugybė verslo pasaulio atstovų apskritai atmetą bankrotą, kaip galimybę apie kurią reikia svarstyti. Tačiau noriu priminti, jog ne kiekvienai idėjai lemta tapti kažkuo dideliu. Gal tai sėkminga tik plėtojant mažais mastais.

Taigi esmė tokia, jog jeigu tu neesi apsvarstęs visų aplinkybių ir galimų scenarijų (tokių kaip nesėkmė), tada tavęs gali laukti dideli finansiniai nemalonumai. Galvok ir svajok apie didžiulę įmonę, tačiau pradėk nuo mažų žingsnelių. Jei tai darysi, patirsi mažiau streso ir taip būsi arčiau sėkmės.

1 komentaras:

  1. Tikra tiesa, kad reikia pradėti nuo mažų žingsnelių. Aš taip pat kažkada buvau smulki verslininkė. Na, o dabar drąsiai galiu save vadinti verslo rykliu. Tiesa taip buvo ne visuomet. Pamenu yra tekę net samdytis iprocess.lt, kad sutvarkyti nevaldomus verslo procesus ir pasiekti, kad darbuotojai dirbtų efektyviai.

    AtsakytiPanaikinti