2013 m. lapkričio 13 d., trečiadienis

13 patarimų, kaip sėkmingai įkurti ir plėtoti savo nuosavą verslą

Trokšti, kad tavo verslo idėja būtų sėkmingai įgyvendinta? Toliau pateikiami 13 svarbių aspektų, į kuriuos būtina atkreipti deramą dėmesį norint, jog verslo pradžia taptų lengvesnė.

Ką gi tau reikia daryti norint įsteigti savo įmonę? Internete galima rasti daugybę publikacijų, kurios skatina atkreipti dėmesį į begales dalykų, tam kad verslo pradžia ir tęstinumas būtų užtikrinti. Tačiau tokie „to do“ (būtina atlikti) sąrašai yra labiau saugikliai, kokių smulkmenų nepamiršti. Visgi jie iš esmės nei padės steigtis, nei privers bankrutuoti. Skaitydamas toliau, rasi 13 pačių svarbiausių- esminių- nuorodų, į ką pirmiausia reikia susikoncentruoti

1. Išsiaiškink, ko trokšti ir koks tavo motyvacijos lygis bei kiek pinigų tu gali investuoti, kokiomis priemonėmis sieksi pelno. Be abejo, mes visi norėtume tapti milijonieriais, tačiau svarbu nusistatyti savo pajėgumus, t.y. ką galėtum paaukoti dėl siekiamo tikslo, kiek valandų per parą ketini dirbti, ar esi pasiruošęs nuolat būti už ,taip vadinamos "komforto zonos“ ribų, kiek tavo šeima yra tam pasiruošusi, ar turi pritarimą, palaikymą. Taigi svarbu suprasti, jog savo verslo pasaulį reikia derinti su asmeniniu, šeimos gyvenimu. Priešingu atveju galimi dideli stresai, kurie tikrai nepadės sprendžiant įvairius uždavinius, iškilsiančias problemas.

2. Surask savo verslą. Pati seniausia verslo formulė- surask, ko trūksta ir pasirūpink šios nišos užpildymu. Tai vis dar veikia ir visada veiks. Raktas šioje užduotyje yra surasti tokią paklausą, kurią tu nori ir gali patenkinti. Kitas momentas- tai turi nešti pakankamai pelno sėkmingo verslo kūrimui ir plėtrai.

3. Išanalizuok, ar tikrai tavo produktui yra vietos rinkoje. Viena didžiausių naujokų versle bėdų yra tai, jog jie mano esą jų produktas tikrai yra laukiamas ir geidžiamas. Dažnai tai remiasi prielaidomis, kylančiomis iš draugų ir šeimos pritarimo. Tačiau niekada pradedant verslą, negalvot, jog tavo produktas yra trokštamas. Analizuok ar taip yra! Padaryk rinkos analizę! Pasikalbėk su daugiau žmonių ne iš pažįstamų rato, paklausk, ar jie norėtų tokios prekės, paslaugos. Kiek jie norėtų, galėtų mokėti už tai?


4. Įgyvendinimo planas. Jeigu tu neplanuosi kurti labai stambios kompanijos, į kurią norėsi pritraukti investuotojų kapitalo, tada labai detalaus ir sudėtingo verslo plano nereikia. Tau reikia paprasto verslo idėjos pagrindimo ir įgyvendinimo plano, kuris laikui bėgant keičiasi. Turėdamas aiškiai suformuluotus tikslus įdėmiai stebėk savo konkurentus ir savo klientų ratą. Atsižvelgdamas į pasikeitimus, reaguok ir redaguok anksčiau kurtą planą. Čia pridedamas verslo planavimo klausimynas, kuris padeda sudaryti verslo plano pagrindus (http://skaiciuokle.verslilietuva.lt/).

5. Neatidėliok. Galime rasti daugelį verslo pasaulio atstovų, kalbančių, jog verslą reikia pradėti tik viską iki galo išsianalizavus. Ir jie teisūs- toks detalumas ir atidumas detalėms yra labai svarbus, tačiau yra ir kita medalio pusė. Visada atsiras neaiškių, dar neišspręstų smulkmenų, kurios gali versti vis atidėlioti verslo įkūrimą. Žinoma, kaip ir buvo akcentuota anksčiau, planas ir pasiruošimas yra būtini, tačiau iš tiesų nei vienas verslininkas absoliučiai visų aspektų neturi ir negali žinoti prieš įkurdamas įmonę. Tik tai padarius, reikalai pradeda aiškėti. Atidėliojimas gali užsitęsti tiek, jog po kurio laiko gali dingti noras verslui apskritai. Todėl nedelsk per daug!

6. Pradėk nuo mažesnių apimčių. Dalis žmonių mano, jog verslininkai yra nuolat “kamuojami” rizikos. Iš tikrųjų, tikras verslininkas nemėgsta vaikščioti užrištomis akimis. Vietoj to, jis imasi įvertinti ir apskaičiuoti riziką, kurią tokiu būdu gali kontroliuoti. Iš pradžių verslo idėją patikrinama mažesniu masteliu ir stebima, kas yra gerai, o kas ne taip, kaip planuota. Tada belieka gerus dalykus dar patobulinti, o nepasiteisinusių sprendimų atsisakyti.

7. Nepasiduok nesėkmei- išlaikyk pozityvumą. Pagrindinis skirtumas tarp sėkmingų žmonių ir visų kitų, yra tai, jog sėkmingi žmonės geba mokytis iš savo klaidų. Patirtį panaudoja ateityje ir todėl tampa sėkmingais. Patyrus vienokį ar kitokį nepasisekimą jie nepuola kaltini valdžios, ekonomikos, kitų žmonių, tačiau priima tai kaip patirtį. Jeigu vienas kelias užsidaro, jie ieško alternatyvaus, labiau tam momentui tinkamo ir įgyvendinamo tikslo.

8. Mokykis iš kitų. Susirask bendraminčių, eik į mokymus ir semk viską, ką tik gali savo idėjai įgyvendinti ir pagerinti. Tai padės tau pasiekti užsibrėžtų tikslų. Investuok į tai. Laikas ir pinigai profesionaliose konsultacijose, seminaruose tikrai labai vertinga patirtis. Taip tu nieko neprarasdamas išvengi galimų klaidų ir praradimų, kuriuos patyrė tave mokantys žmonės. Tai neįkainojama.

9. Galvok apie savo verslą. Sek išlaidas ir pajamas, skirk savo asmeninius pinigus ir verslo kapitalą, nors tai ir tavo pačio investuoti resursai. Išsiaiškink, kokie yra įstatymų apribojimai, susiję su pinigais, jų sumomis ir valdymu.

10. Suprask skirtumą tarp darbo sau pačiam ir verslo plėtros. Jei tu sieki sukurti verslą, turi įdiegti sistemą, kurioje žmonės dirbtų tau ir tavo verslui. Tu planuoji, darbuotojai vykdo. Stabdai savo potencialą augti, jei neduodi žmonėms darbo. Nesistenk viską atlikti pats.

11. Ar tavo verslui reikės investicijų iš šalies, išsiaiškink, kokie investuotojai norėtų padėti savo pinigus į tavo verslo aparatą. Ieškok, kur vyksta investiciniai seminarai, susitikimai kuriuose apie tai kalbama. Ieškok tokių kontaktų, kuriems tavo idėja būtų patraukli.

12. Būk matomas. Tokiuose seminaruose stenkis save pristatyti, išskleisk idėją ir taktiškai išdėstyk savo lūkesčius. Pasakyk, ko tau reikia. Kalbėkis su žmonėmis, nes jie linkę daryti sandorius su tai, kuriuos jie pažįsta. Stenkis užmegzti vis naujų kontaktų, domėkis jų veikla. Primink apie save.

13. Niekada negalvok, jog žinai viską. Kas neša pelną dabar, nebūtinai tai neš po metų, ar dešimties, todėl nuolat mokykis naujų dalykų, tobulink save. Nekurk rutinos. Stebėk rinką, galbūt yra naujų būdų, kaip pristatyti tavo produktą. Labai svarbu įžvelgti klientų poreikius- galbūt tu neteiki to, ko jie norėtų. Galbūt susidarė keli skirtingi klientų ratai. Nuolat domėkis savo sritimi, klausyk, ko nori klientas.

10 komentarų:

  1. Įmonės steigimas (o tiksliau - ne tiek pats steigimas, kiek verslo vystymas) reikalauja daug kantrybės, patirties (kuri gali būti įgijama bedarant) bei sumanumo. Svarbiausia - išmokti greitai reaguoti į besikeičiantį pasaulį. Kas stovi vietoje - tas žengia žingsnį atgal.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šaunūs patarimai pradedančiajam verslininkui. Išsamiai ir aiškiai. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikrai nėra lengva pradėti savo verslą. Tam reikia ir žinių ir investicijų. Tačiau labai norint, viskas įmanoma. Mano galvoje jau seniai kirba ši mintis. Tačiau dar virnas labai svarbus minėtas dalykas - būti matomam. Jeigu verslas internete, pasiteisins Google AdWords reklama, kuri efektyviai padeda pritraukti klientų ir būti matomam internete.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tikrai nėra lengva pradėti savo verslą. Tam reikia ir žinių ir investicijų. Tačiau labai norint, viskas įmanoma. Mano galvoje jau seniai kirba ši mintis. Tačiau dar virnas labai svarbus minėtas dalykas - būti matomam. Jeigu verslas internete, pasiteisins Google AdWords reklama, kuri efektyviai padeda pritraukti klientų ir būti matomam internete.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Įmonės steigimas keblus reikalas. Reikia turėti drąsos ir žinių, norint tai padaryti. Ačiū už naudingus patarimus.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Įmonės steigimas keblus reikalas. Reikia turėti drąsos ir žinių, norint tai padaryti. Ačiū už naudingus patarimus.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai geras straipsnis. Vadovaudamasi Jusu patarimais atsidariau savo UAB. Visad dirbdavau su verslo liudijimu- augindavau ir pardavinedavau geliu sodinukus ant turgaus, bet kai viskas persikele i interneta, sumazejo turgaus lankytoju pradejau pardavineti internetu, pradejau siulyti platesni asortimenta t.y. ne tik sodinukus, geles, medelius, krumus, bet ir ivairia sodo iranga, vazonus, apranga sodininkams. Tada jau vienai apsiimti visus darbus buvo per sunku, todel nusprendziau pradeti kurti UAB. Realiai su buhalterija visad sunkiai sekdavosi tvarkytis, tai net neisivaizdavau nuo ko pradeti... nusprendziau kreiptis i sios srities specialistus Added Value ! Padejo pastatyti mano UAB pamatus, o dabar tvarko buhalterine apskaita . Esu patenkintasavo ryztingu sprendimu, o jeigu nezinot, kur kreiptis, tai visada eikit pas specialistus- bus lengvesne pradzia.

    AtsakytiPanaikinti
  8. 13 Punktas tikriausiai yra pats geriausias. Dažnai žmonės mano, jog viską žino ir net nenori klausti kitų specialistų nuomonės ar patarimo. Klysti yra žmogiška, bet pripažinti savo klaidas ir iš jų mokytis yra protinga.

    AtsakytiPanaikinti
  9. superinis tinklaraščiukas, taip ir toliau. ganėtinai geras basic išdėstytas, o toliau visa kita nuo įmonės specifikos priklauso ir konkretaus atvejo. jei turit klaustukų, nebijokit konsultuotis. ismoktospamokos.lt

    AtsakytiPanaikinti